Hål i tänderna: Orsaker, symptom och behandling

17 november 2023
Veronica Urena

editorial

Hål i tänderna, även känt som karies eller tandförfall, är ett vanligt problem som drabbar både vuxna och barn. Det är viktigt att förstå orsakerna till hål i tänderna, de vanligaste symptomen och vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga. I den här artikeln kommer vi att gå igenom dessa punkter för att hjälpa dig att upprätthålla en god oral hälsa.

Orsaker till hål i tänderna

Hål i tänderna uppstår när syror och bakterier angriper tandens emalj och bildar håligheter. När vi äter mat och dricker drycker som innehåller socker och stärkelse, reagerar bakterierna i vår mun med dessa ämnen och producerar syror. Med tiden bryter detta ned emaljen och bildar små håligheter som kan bli större om de inte behandlas.

De främsta orsakerna till hål i tänderna inkluderar:

Dålig tandhygien: En dålig munhygien, inklusive bristande tandborstning och användning av tandtråd, kan leda till uppkomsten av hål i tänderna.

Sockerrik kost: Frekvent konsumtion av söta livsmedel och drycker ökar risken för hål i tänderna.

Bakteriell plack: Ansamling av bakteriell plack på tänderna kan accelerera tandförfallet.

Torr mun: Brist på salivproduktion kan öka risken för hål i tänderna, eftersom saliven hjälper till att skydda tänderna genom att neutralisera syra.

hål i tänderna

Symptom på hål i tänderna

Det är viktigt att kunna känna igen symptomen på hål i tänderna för att kunna behandla dem i ett tidigt skede. Några av de vanligaste symptomen inkluderar:

Tandvärk: Smärta i eller runt den drabbade tanden kan indikera karies.

Känslighet: Ökad känslighet för varmt, kallt eller sött kan vara ett tecken på hål i tänderna.

Missfärgning: Vita, bruna eller svarta fläckar på tänderna kan tyda på karies.

Hål i tanden: Synliga hål eller gropar i tänderna indikerar att karies har utvecklats.

Tandlossning: Karies kan även leda till att tänderna blir lösare.

Behandling av hål i tänderna

Om du misstänker att du har hål i tänderna bör du söka tandvård så snart som möjligt. Tandläkaren kommer att undersöka och diagnostisera problemet genom att använda verktyg som sonder och röntgenbilder. Beroende på omfattningen av karies kan olika behandlingsalternativ erbjudas. De vanligaste behandlingarna inkluderar:

Fyllningar: Om hålet är litet kan tandläkaren rengöra hålet och fylla det med en tandfärgad kompositfyllning. Detta förhindrar ytterligare förfall och återställer tändernas funktion.

Självhjälp för små hålvelar: För mindre hål kan vissa tandläkare rekommendera övervakad självhjälp, där patienten får instruktioner om en förbättrad tandhygien och regelbunden användning av fluorprodukter för att remineralisera tanden.

Läs mer på https://smycketorgetstandvard.se/haal/ 

Fler nyheter