Airflow behandling – en skonsam och effektiv metod för tandrengöring

08 september 2023
Julia Zsiga

editorial

Att vårda och ta hand om våra tänder är viktigt för att vi ska behålla en god munhälsa. En regelbunden tandvård rutin inkluderar borstning, användning av tandtråd och besök hos tandläkaren. Utöver dessa vanliga tandvårdsrutiner finns det också olika typer av behandlingar som kan hjälpa till att bibehålla en stark och frisk mun. En sådan behandling är airflow behandling, en skonsam och effektiv metod för tandrengöring.

Vad är airflow behandling?

Airflow behandling, även känd som ”luftslipning” eller ”airpolishing”, är en modern teknik inom tandvård som används för att ta bort tandsten, missfärgningar och plack från tänderna. Metoden använder en speciell apparat som kombinerar luft, vatten och ett speciellt pulvserande pulver för att skonsamt och effektivt rengöra tänderna.

Pulvret består oftast av små partiklar av natriumbikarbonat eller glycin, vilket är mjuka och skonsamma för både tänder och tandkött. När pulvret sprutas ut från apparaten blandas det med luft och vatten och bildar en fin dimma, som sedan skjuts fram med högt tryck mot ytan av tänderna.

Fördelar med airflow behandling

  • Effektiv borttagning av tandsten och plack: Airflow behandling kan enkelt och effektivt avlägsna hårt sittande tandsten och plack från tändernas yta, även på svåråtkomliga ställen som mellan tänderna. Den fina dimman når enkelt in i alla skrymslen och vrår och tar bort beläggningar som inte kan nås med vanlig tandborstning.
  • Skonsam mot tänder och tandkött: Airflow behandling är skonsam mot tänderna och tandköttet. Den använder mjuka partiklar i pulvret och skadar inte emaljen eller tandköttet på samma sätt som traditionell tandstensborttagning med ultraljud kan göra. Det minimerar risken för skador och irritation i munnen.
  • Tar bort missfärgningar: Airflow behandling är också effektiv för att ta bort missfärgningar och fläckar på tänderna, till exempel de som orsakas av kaffe, te eller rökning. Pulvret i behandlingen rengör och polerar tänderna på djupet och lämnar dem skinande blanka och vita.
  • Främjar bättre tandhälsa: Genom att regelbundet genomföra airflow behandling kan du främja en bättre tandhälsa och undvika problem som karies och tandköttsinflammation. Genom att avlägsna tandsten och plack minskar risken för tanderosion och karies.

Hur går en airflow behandling till?

En airflow behandling utförs av licensierade tandvårdspersonal och tar vanligtvis inte mer än minuter. När du kommer till tandläkarmottagningen kommer du att sitta i tandläkarstolen med ett skydd över kläderna och glasögon för att skydda ögonen.

Tandvårdspersonalen kommer att använda en speciell apparat med en smal ”penna” som riktar pulvret och den fina dimman mot dina tänder. De kommer att arbeta systematiskt, tand för tand, och avlägsna tandsten och plack från ytan. Vid behov kan de också använda ultraljud för att ta bort hårt sittande tandsten eller utföra en traditionell tandpolering efter behandlingen.

Fler nyheter